Argan oil information informatie marokaanse argan olie

Al sinds mensenheugenis gebruikt

Argan olie wordt gewonnen uit een noot die groeit aan de Argania Spinosa, een boom die voorkomt in een gebied in het zuiden van Marokko. Voor olie moeten noten gekraakt en geperst worden: een proces dat al duizenden jaren door de lokale bevolking wordt gedaan. De olie werd onder andere gebruikt om de huid te beschermen tegen de effecten van extreme droogte en scherpe zon.

Daarnaast was de warm geperste Argan olie een belangrijk onderdeel van de lokale keuken. Warm persen betekent dat de noot eerst gebrand wordt om het traditionele persen te vergemakkelijken en de smaak te verbeteren. Het kweken en oogsten van Argan noten is in veel van de dorpen, naast het houden van schapen, de belangrijkste bron van inkomsten. Aangezien families soms al ontelbare generaties Argan noten kweken, is het leveren van een kwalitatief hoog product door velen tot een kunstvorm verheven.

Het is niet makkelijk geweest om de lokale boeren te overtuigen dat ze hun gekoesterde product het beste in samenwerking met IKHLAS kunnen verkopen om zo ook de rest van de wereld te laten profiteren van de ongelofelijke eigenschappen van dit unieke product.

Technologische innovatie zorgde er enkele decennia geleden namelijk voor dat Argan olie voor een groter publiek bereikbaar werd. De Argan noten konden vanaf dat moment machinaal koud geperst worden, waardoor de bestanddelen optimaal bewaard bleven. Ook werd het mogelijk de olie onder strenge hygiënische eisen te verpakken. Zo werd de cosmetische Argan olie verbeterd en beschikbaar tot ver buiten de regio.